Ernæringsassistent

Om ernæringsassistentuddannelsen

På uddannelsen får du en grundlæggende viden om ernæring; du lærer at tilberede og sammensætte sunde og kreative måltider. Fokus for uddannelsen er ernæringsaspektet; med fedtbegrænsning, vitamin- og proteinindhold og hensyntagen til diæter, allergier og intolerancer. Du lærer om råvarer samt at tilberede og anrette maden, så den ser lækker ud. Du får desuden viden om alle de hjælpemidler, der findes i et storkøkken.
Du kan afslutte uddannelsen med speciale som ernæringshjælper eller ernæringsassistent.

Læs mere om uddannelsen på UG


Arbejdet som ernæringsassistent:

Som ernæringsassistent kreerer du god og sund mad i store køkkener. Kreativitet er et nøgleord for ernæringsassistenten. Det kan være sund mad til unge, voksne og ældre i institutioner, fx børnehaver, plejehjem, hospitaler, kantiner og skoler. Hvert måltid bliver lavet ud fra den rette sammensætning af vitaminer og mineraler og efter hvilken persongruppe, der skal spise maden; det kan fx være syge, ældre eller småt-spisende, der har brug for de rigtige nærringsstoffer.


Job og videreuddannelse

Ernæringsassistenter bliver typisk ansat i storkøkkener, på hospitaler eller i kantiner. Du kan bl.a. videreuddanne dig til procesteknolog, akademigastronom eller professionsbachelor i ernæring og sundhed.


Uddannelsens opbygning:

Ernæringsassistentuddannelsen består af et grundforløb, der varer 20 eller 40 uger (afhængigt af hvad du har lavet før du starter), samt et hovedforløb, der veksler mellem praktikperioder på en arbejdsplads (evt. skolepraktik), og skoleforløb.

Uddannelsesforløbet ser forskelligt ud afhængigt af din baggrund, når du starter:

Direkte fra folkeskolen + 1 år? Er du under 25 år? Er du over 25 år?

Opstart to gange årligt:

Januar og august. Næste startdato er 10. august '17.

Start på uddannelsen

I Nykøbing F. (Direkte fra folkeskolen kan du i august også starte på grundforløbets 1. del i Nakskov).

Hvordan er det at være ernæringsassistent?

Michella Leiner, 22 år, Maribo

Jeg vil gerne hjælpe unge - f.eks. overvægtige børn på julemærkehjem, og lære børn og unge, hvad de skal spise.

"Man skal gå op i gode råvarer, interessere sig for smag og sundhed, man skal være kreativ, f.eks. hvis man arbejder med børn."

Mød ernæringsassistent Michella Leiner her

Fakta

Fra 2 år - 3 år pg 10 mdr.
Grundfag - dansk: 4 uger Valgfag: 4 uger Erhvervsfag: 10 uger
Du skal mindst have mindst 2,0 i snit i både dansk og matematik fra folkeskolens afgangsprøve i 9. eller 10. klasse, og være vurderet uddannelsesparat af Ungdommens Uddannelsesvejledning. Hvis du ikke opfylder adgangskravene, skal du til en prøve, der er fælles for hele Danmark, og herefter til en samtale, hvor det vurderes, om du kan optages på CELF. Prøven ligger primo juli og januar.
Der er også adgangskrav, når du skal videre på uddannelsens hovedforløb. For at kunne gå i gang med hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, skal du have bestået fagene: •Dansk på E-niveau •Naturfag på E-niveau Du skal desuden have taget et eller flere certifikater, ligesom der kan være andre krav.
Du skal have lyst og interesse for at lave sund mad. Det hører med til jobbet at være serviceminded, og du må meget gerne være kreativ.