Bådmekaniker

Om uddannelsen

Bådmekanikeruddannelsen giver dig en grundlæggende viden om de forskellige motorer, der bruges i fritidsbåde og mindre erhvervsbåde. Du lærer både om installation, fejlfinding og reparation af motorer, det gælder også det elektroniske  udstyr, der er på moderne fritidsbåde. Du bliver godt rustet til at rådgive kunder, der står overfor anskaffelse af fritidsbåde og motorer.

Du kan afslutte uddannelsen som bådassistent og som bådmekaniker.


Arbejdet som bådmekaniker:

Bådmekanikerens arbejde er selvstændigt, du er fx tit ude og arbejde på både i havne. Kundekontakt er en stor del af jobbet, og du kan både arbejde håndværksmæssigt og med salg og service. En stor del af arbejdet går ud på at installere og reparere bådmotorer af forskellig slags, samt serviceeftersyn af både.


Job og videreuddannelse

Bådmekanikere arbejder hos lystbådefirmaer, bådmotorfirmaer og på mindre værfter. Beskæftigelsesmulighederne er gode og mange vælger at starte selvstændig virksomhed.


Bådmekanikeruddannelsens opbygning:

Uddannelsen består af et grundforløb, der varer 20 eller 40 uger (afhængigt af hvad du har lavet før du starter), samt et hovedforløb, der veksler mellem praktikperioder på en arbejdsplads (evt. skolepraktik), og skoleforløb.

Der er flere måder at begynde en erhvervsuddannelse på. Måden afhænger af din baggrund, når du starter:

Direkte fra folkeskolen + 1 år? Er du under 25 år? Er du over 25 år?

Opstart to gange årligt:

Januar og august. Næste startdato er 19. januar '18.

Start på uddannelsen

I Nykøbing F.

Hvordan er det at være bådmekaniker?

Jonas Skovgaard, 22, Vordingborg

At være bådmekaniker er et udfordrende og meget kreativt og 'tænkende' job. Man bruger meget værktøj, man selv opfinder.

"Der er ikke mange i Danmark der kan kalde sig for bådmekaniker, men det kan Jonas."

Mød bådmekaniker Jonas Skovgaard her

Fakta

Fra 2 år og 6 måneder til 4 år og 6 måneder.
Grundfag - dansk: 4 uger Valgfag: 4 uger Erhvervsfag: 10 uger
På skolen undervises du fx i: •benzin og dieselmotorer •elektrisk forsyning •hydraulik og komfort •sikkerhedsudstyr
Du skal mindst have mindst 2,0 i snit i både dansk og matematik fra folkeskolens afgangsprøve i 9. eller 10. klasse, og være vurderet uddannelsesparat af Ungdommens Uddannelsesvejledning. Hvis du ikke opfylder adgangskravene, skal du til en prøve, der er fælles for hele Danmark, og herefter til en samtale, hvor det vurderes, om du kan optages på CELF. Prøven ligger primo juli og januar. Der er adgangsbegrænsning på uddannelsen. Det betyder, at du skal have en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver for at være sikker på at blive optaget på grundforløbets 2. del. Herudover har skolen et mindre antal kvotepladser, som elever uden uddannelsesaftale kan søge. Specielt for bådmekanikeruddannelsen: Desuden skal du have gennemført et grundforløb som personvognsmekaniker og 4 ugers undervisning med særlige bådkompetencer.
Der er også adgangskrav, når du skal videre på uddannelsens hovedforløb. For at kunne gå i gang med hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, skal du have bestået fagene: Dansk på E-niveau, bestået Matematik på F-niveau, bestået Engelsk på F-niveau, bestået Du vil i grundforløbet - og inden start på hovedforløbet - få mulighed for at tage følgende certifikater: Arbejde med epoxy og isocyanater Arbejdsmiljø og sikkerhed ved svejsning og termisk skæring Førstehjælp på mellem niveau Elementær brandbekæmpelse
Med denne uddannelse er det vigtigt, at du: Har lyst til at arbejde med it, teknik og mekanik Er god til at bruge dine hænder Har fokus på kvalitet og detaljer Har overblik og er god til at planlægge opgaver Er serviceminded og god til at tale med kunder Kan arbejde selvstændigt Som bådmekaniker skal du både kunne bruge arbejdsvejledninger og selv udarbejde skriftlig dokumentation af dit arbejde.