Cykelmekaniker

Om cykelmekanikeruddannelsen

På uddannelsen til cykelmekaniker får du en grundlæggende viden om, hvordan en cykel er bygget op, og om hvordan de mekaniske dele på cykler fungerer. Som cykelmekaniker lærer du bl.a. at skifte og/eller reparere dele på mange forskellige typer af cykler. Du lærer også at bygge og klargøre cykler – også el-cykler. Der findes mange specialcykler, og cykler bliver generelt fremstillet af forskellige og komplicerede materialer. På skolen lærer du også, hvordan du bruger værktøj og maskiner, samt en masse om kundeservice.

Du kan afslutte med specialet cykelmontør eller cykelmekaniker.

Når du søger ind på uddannelsen på optagelse.dk:
Skal du vælge cykel- og motorcykelmekanikeruddannelsen.

Læs om Cykelcollege

Læs mere om uddannelsen på UG


Arbejdet som cykelmekaniker:

Som cykelmekaniker har du en alsidig og udfordrende arbejdsdag med mange forskellige opgaver – du vedligeholder, samler og reparerer cykler, også el-cykler. Du arbejder med stellet, renser, smører og justerer gear og reparerer bremser og udskifter defekte deler. Du kommer også til at have stor kundekontaktflade.


Job og videreuddannelse

Som cykelmekaniker bliver du typisk ansat i cykelforretninger og cykelværksteder. Beskæftigelsesmulighederne er gode, og mange vælger at starte eget værksted og forretning

Hvis du vil læse videre, skal du først tage specialet motorcykelmekaniker, herefter kan du  videreuddanne dig til bl.a. autoteknolog, driftsteknolog offshore eller produktionsteknolog.


Uddannelsens opbygning:

Cykelmekanikeruddannelsen består af et grundforløb, der varer 20 eller 40 uger (afhængigt af hvad du har lavet før du starter), samt et hovedforløb, der veksler mellem praktikperioder på en arbejdsplads (evt. skolepraktik), og skoleforløb.

Uddannelsesforløbet ser forskelligt ud afhængigt af din baggrund, når du starter:

Direkte fra folkeskolen + 1 år? Er du under 25 år? Er du over 25 år?

Hvordan er det at være cykelmekaniker?

Andreas Koksby Møller Nielsen, 16 år, Slagelse

Det er spændende at arbejde på cykler, og så kan jeg godt li’ at blive snavset

"Vi har fri, når vi har fri. Hvis man arbejder godt i timerne, er det ikke nødvendigt at lave lektier."

Mød cykelmekaniker Andreas Koksby Møller Nielsen her

Fakta

Fra 1 1/2 - 3 år og 9 mdr.
Grundfag - dansk: 4 uger Valgfag: 4 uger Erhvervsfag: 10 uger
På skolen får du undervisning i fag som: •fremstilling af hjul •fremstilling af cykelstel •2-og 4 takt motor •hjul og dæk m.fl. Men du skal også have fag som erhvervsforståelse, salg, service og kundebetjening,
Du skal mindst have mindst 2,0 i snit i både dansk og matematik fra folkeskolens afgangsprøve i 9. eller 10. klasse, og være vurderet uddannelsesparat af Ungdommens Uddannelsesvejledning. Hvis du ikke opfylder adgangskravene, skal du til en prøve, der er fælles for hele Danmark, og herefter til en samtale, hvor det vurderes, om du kan optages på CELF. Prøven ligger primo juli og januar.
Der er også adgangskrav, når du skal videre på uddannelsens hovedforløb. For at kunne gå i gang med hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, skal du have bestået fagene: Dansk på E-niveau, bestået Matematik på E-niveau, bestået Engelsk på F-niveau, bestået Uddannelsesspecifikke fag Du vil i grundforløbet - og inden start på hovedforløbet - få mulighed for at tage følgende certifikater: Arbejde med epoxy og isocyanater Arbejdsmiljø og sikkerhed ved svejsning og termisk skæring Førstehjælp på mellem niveau samt færdselsrelateret førstehjælp Elementær brandbekæmpelse For at starte på uddannelsens hovedforløb skal du desuden have en uddannelsesaftale.
Du skal være glad for mekanik og have teknisk snilde, og så skal du selvfølgelig have lyst og interesse for at arbejde med cykler. Hertil kommer, at du skal være serviceminded og kunne tale med kunderne.