Personvognsmekaniker

Om personvognsmekanikeruddannelsen

Uddannelsen til personvognsmekaniker giver dig en grundlæggende viden om at finde fejl og reparere eller udskifte dele på biler. Du lærer om alle typer biler med en totalvægt under 3.500 kg, både personbiler og varevogne, og du lærer at justere fejl på motorer, styretøj, bremser, koblinger og det elektriske anlæg som fx klimaanlæg. Du lærer om forskellige former for automatik og elektronik. Du lærer om de elektriske systemer og får et grundigt kendskab til de forskellige typer af motorer, samt om alternative typer af brændstof samt om bilens sikkerhedsmæssige udstyr.

Du kan afslutte uddannelsen med specialet; Personvognsmontør eller Personvognsmekaniker.

Læs mere på UG


Arbejdet som personvognsmekaniker:

En personvognsmekaniker reparerer skader og laver serviceeftersyn på biler under 3.500 kg. En vigtig del af arbejdet går ud på, at du er omhyggelig og selv kan planlægge og udføre en stor del af de ting, der skal laves på bilen. Du arbejder med at justere motorer, bremser og styretøj samt at finde og rette fejl på bilens elektriske og elektroniske systemer.


Job og videreuddannelse

Som mekaniker bliver du typisk ansat på værksteder. Der er gode muligheder for ansættelse i faget, og der er mulighed for at etablere dig som selvstændig. Hvis du vil læse videre kan det bl.a. være til produktionsteknolog, autoteknolog eller eksport og teknologi.


Uddannelsens opbygning:

Uddannelsen består af et grundforløb, der varer 20 eller 40 uger (afhængigt af hvad du har lavet før du starter), samt et hovedforløb, der veksler mellem praktikperioder på en arbejdsplads (evt. skolepraktik), og skoleforløb.

Uddannelsesforløbet ser forskelligt ud afhængigt af din baggrund, når du starter:

Direkte fra folkeskolen + 1 år? Er du under 25 år? Er du over 25 år?

Opstart to gange årligt:

Januar og august. Næste startdato er 19. januar '18.

Start på uddannelsen

I Nykøbing F.

Hvordan er det at være personvognsmekaniker?

Mathias Hermann Lund, 21 år, Bursø ved Maribo

Fra jeg var helt lille, har jeg været fascineret af biler, der var simpelthen ingen anden udsigt for mig.

"Det er hyggeligt at snakke med kunder. De kommer og er glade for, at deres bil er lavet."

Mød personvognsmekaniker Mathias Hermann Lund her

Fakta

Fra 2 år og 6 mdr. - 5 år
Grundfag - dansk: 4 uger Valgfag: 4 uger Erhvervsfag: 10 uger
Du skal mindst have mindst 2,0 i snit i både dansk og matematik fra folkeskolens afgangsprøve i 9. eller 10. klasse, og være vurderet uddannelsesparat af Ungdommens Uddannelsesvejledning. Hvis du ikke opfylder adgangskravene, skal du til en prøve, der er fælles for hele Danmark, og herefter til en samtale, hvor det vurderes, om du kan optages på CELF. Prøven ligger primo juli og januar.
Der er også adgangskrav, når du skal videre på uddannelsens hovedforløb. For at kunne gå i gang med hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, skal du have bestået fagene: •Dansk på E-niveau •Matematik på E-niveau •Engelsk på E-niveau •Fysik på E-niveau Du skal desuden have taget et eller flere certifikater, ligesom der kan være andre krav.
Du er fingernem og har forstand på og kan lide mekanik. Du må også meget gerne være vild med at reparere og vedligeholde personbiler og varevogne. En mekaniker arbejder i mange forskellige arbejdsstillinger, så det er en fordel, hvis du har en god fysik.