Tjener

Om tjeneruddannelsen

På uddannelsen til tjener lærer du helt grundlæggende om mad og drikke, og hvordan det bør serveres for gæsterne. Du lærer også om borddækning, afregning og hvordan man mikser drinks. Du lærer også om salg og service og personlig fremtræden, og hvordan man skaber gode oplevelser for gæsterne.

Du kan afslutte uddannelsen med specialet konference- og selskabstjener eller tjener.

Læs mere om tjeneruddannelsen på UG

Arbejdet som tjener

Som tjener har du en alsidig, til tider hektisk og udfordrende arbejdsdag. Med et smil kommer man langt, du er medvirkende til at skabe oplevelser for folk. Som tjener tager du imod gæster på spisesteder og sørger for, at de kommer til at sidde ved et veldækket bord. Du modtager bestillinger og vejleder i valge  af retter og drikkevarer. Du serverer, rydder af og modtager betaling. 


Job og videreuddannelse

Tjenere arbejder typisk i restauranter og på kroer samt ved større arrangementer og fester. Restaurationsbranchen er en levende branche, med ret stor gennemstrømning af personale og generelt gode beskæftigelsesmuligheder. Du har bl.a. mulighed for at videreuddanne dig til serviceøkonom eller professionsbachelor i ernæring og sundhed.


Tjeneruddannelsens opbygning:

Tjeneruddannelsen består af et grundforløb, der varer 20 eller 40 uger (afhængigt af hvad du har lavet før du starter), samt et hovedforløb, der veksler mellem praktikperioder på en arbejdsplads (evt. skolepraktik), og skoleforløb. Du kan kun tage grundforløbet på CELF.

Uddannelsesforløbet ser forskelligt ud afhængigt af din baggrund, når du starter:

Direkte fra folkeskolen + 1 år? Er du under 25 år? Er du over 25 år?

Opstart to gange årligt:

Januar og august. Næste startdato er 19. januar '18.

Start på uddannelsen

Både i Nakskov og Nykøbing F.

Hvordan er det at være tjener?

Katarina Eklund, 25 år, Nykøbing F.

Det er et spændende fag, og man møder nye mennesker, får nye oplevelser og erfaringer. Man er i gang hele tiden og sidder ikke stille.

"Jeg kan kun anbefale at blive tjener."

Mød tjener Katarina Eklund her

Fakta

Fra 2 år og 2 mdr. - ca. 2 år og 10 mdr.
Grundfag - dansk: 4 uger Valgfag: 4 uger Erhvervsfag: 10 uger
Du skal mindst have mindst 2,0 i snit i både dansk og matematik fra folkeskolens afgangsprøve i 9. eller 10. klasse, og være vurderet uddannelsesparat af Ungdommens Uddannelsesvejledning. Hvis du ikke opfylder adgangskravene, skal du til en prøve, der er fælles for hele Danmark, og herefter til en samtale, hvor det vurderes, om du kan optages på CELF. Prøven ligger primo juli og januar.
Der er også adgangskrav, når du skal videre på uddannelsens hovedforløb. For at kunne gå i gang med hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, skal du have bestået fagene: •Dansk på E-niveau •Engelsk på E-niveau Du skal desuden have taget et eller flere certifikater, ligesom der kan være andre krav.
Som tjener er det vigtigt at være smilende og udadvendt og at du kan begå dig på andre sprog end dansk, da du arbejder i et erhverv med mange udenlandske gæster. Du skal være indstillet på aften- og weekendarbejde.