Marcus Juliussen, 17 år, Nakskov

EUX er for dem, der vil tage sig tid til at kombinere erhvervsuddannelse og gymnasial uddannelse. EUX er for dem, der har svært ved at sidde stille tre år i gymnasiet. EUX er mere overskueligt.

Kombinationen mellem det praktiske og det gymnasiale er fed! Jeg glæder mig til at komme i skole på mandag fx, jeg glæder mig til at møde ind og lave noget andet end smed, og næste uge igen glæder jeg mit til at være smed. Det er helt perfekt.

Hvorfor EUX smed?
Fordi hvis der kun undervises i gymnasiale fag, så bliver det for meget skole, og på EUX tror jeg, jeg klarer mig bedre igennem.  Jeg vil gerne begge dele – jeg skal være maskiningeniør, og jeg ved, at når jeg har det gymnasiale med, så er jeg bedre stillet – og får ikke så stort kulturchok, når jeg komme ud på en arbejdsplads, så er jeg igesom inde i rumlen. Også fordi jeg har en lærerplads, så jeg kender til at arbejde.

Du skal være engageret, for hvis du ikke er engageret, får du svært ved at få læreplads. Man skal lave noget, når man er her. Det er helt perfekt.

Hvordan er undervisningen?
Undervisningen er rigtig god, og du føler dig velkommen.  Vi får rigtig meget hjælp og de guider os igennem.  Du bestemmer selv om du vil have e-bog eller en almindelig bog.  Jeg har mine bøger på computeren. Min EUX-klasse er super god, vi hygger os og snakker alle sammen.

Jobmuligheder ?
Arbejdspladser vil gerne ansætte nogen med erfaring – og det har jeg med en EUX plus det gymnasiale.

Hvad laver du om 10 år?
Jeg regner med at være ingeniør, eller i gang med at uddanne mig til det. Jeg vil arbejde et par år som smed, før jeg læser videre. Måske ender jeg med at være glad for smedearbejdet – og så kan jeg altid komme videre, når jeg har en EUX.