Gustav Persson, 20 år, Nykøbing F.

Jeg drømmer om at starte min egen restaurant i København. Det skal være et ”godt spisehus” gerne lidt nyt nordisk og Michelinagtigt. Den store hype omkring ny nordisk kan godt virke lidt afskrækkende, men samtidig er det uendeligt tiltrækkende

Jeg elsker at arbejde under pres, at fremstille noget man kan se et resultat af - og få en bedømmelse af - med det samme.

Gustav er lige startet på grundforløbet som kok. I sin fritid arbejder Gustav næsten på fuld tid, dels med rengøring og dels som opvasker/køkkenhjælp på et hotel. Gustavs Far er kok, så man kan næsten sige, at han har fået faget
ind med modermælken. Men der har bestemt ikke været et forventningspres. Gustavs far advarede ham direkte mod at blive kok på grund af fagets høje stressfaktor, skæve arbejdstider og det faktum, at det at være kok er fysisk hårdt.

Hvorfor har Gustav så valgt at blive kok?
”Man fremstiller noget, man kan se et øjeblikkeligt resultat, og så er det spændende at arbejde i et køkken under pres, stress er helt fint for mig. Man skal være disciplineret, kunne lytte og være nysgerrig – det er lige mig”.

Praktikplads?
Gustav regner med at kunne finde en praktikplads, bl.a. fordi han gerne vil flytte efter en læreplads. Og hvis det glipper i Danmark, så tager han gerne til Tyskland, hvor der mangler lærlinge. I det hele taget er Gustav meget mobil. Han har således planer om at tage til Frankrig eller Italien, når han er udlært for at opleve andre måder at arbejde på og for at lære sproget.

Hvad laver du om 10 år?
Så arbejder jeg i en restaurant i DK eller ude i verden. Eller har min egen ‘Michelin-restaurant’.