Elektriker

Om elektrikeruddannelsen

På uddannelse til elektriker får du en grundlæggende viden om arbejdet med strøm. Du lærer at installere og vedligeholde computerstyrede el-systemer, og du lærer hvordan elektriske produkter og systemer virker, så du kan rådgive kunder om valg og brug af installationer. Hvis de går i stykker, kan du finde fejlen og reparere den.

Du kan vælge mellem to specialer inden for elektrikeruddannelsen på CELF:

  • Installationselektriker
  • Industrielektriker

Arbejdet som elektriker:

Som elektriker udfører du elektriske installationer på et højt niveau. Du laver strøm til lys i nye bygninger eller reparerer og skifter ledninger og kontakter til strøm i ældre boliger. Men du arbejder også i stigende grad med automatisering, teleinstallationer, intelligente installationer og alarmanlæg. Elektrikerens arbejdsdag er alsidig og udfordrende og du vil have en del kontakt til kunder. Som elektriker arbejder du blandt andet med at;

  • installere og reparere store og små elektriske anlæg
  • rådgive folk om valget af elektriske løsninger

Job og videreuddannelse

Som elektriker bliver du typisk ansat i offentlige og private virksomheder eller hos en privat elinstallatør. Der er rigtig mange muligheder for videreuddannelse, b.la. til installatør, it-teknolog eller energiteknolog.


Elektrikeruddannelsens opbygning:

Uddannelsen består af et grundforløb, der varer 20 eller 40 uger (afhængigt af hvad du har lavet før du starter), samt et hovedforløb, der veksler mellem praktikperioder på en arbejdsplads (evt. skolepraktik), og skoleforløb. Undervejs i uddannelsesforløbet er der grundfagseksamener og grundforløbsprøve. Sidste step er svendeprøven. Der er flere måder at begynde som elektriker på. Måden afhænger af din baggrund, når du starter:

Direkte fra folkeskolen + 1 år? Er du under 25 år? Er du over 25 år?

Opstart to gange årligt:

Januar og august. Næste startdato er 19. januar '18.

Start på uddannelsen

I Nykøbing F.

Hvordan er det at være elektriker?

Mød en elektriker og se hvordan det er på uddannelsen:

Christian Mohr, 27, elektriker med speciale i styring og regulering

Jeg skal have nogle års erfaring, og om 10 år er jeg medejer af et firma og chefprogrammør

"Arbejdsområderne som elektriker er meget forskellige, og man kan selv planlægge sin dag."

Mød elektriker Christian Mohr her

Fakta om elektrikeruddannelsen

Fra 3 år - 5 år
Grundfag - dansk: 4 uger Valgfag: 4 uger Erhvervsfag: 10 uger
Du skal mindst have mindst 2,0 i snit i både dansk og matematik fra folkeskolens afgangsprøve i 9. eller 10. klasse, og være vurderet uddannelsesparat af Ungdommens Uddannelsesvejledning. Hvis du ikke opfylder adgangskravene, skal du til en prøve, der er fælles for hele Danmark, og herefter til en samtale, hvor det vurderes, om du kan optages på CELF. Prøven ligger primo juli og januar.
Der er også adgangskrav, når du skal videre på uddannelsens hovedforløb. For at kunne gå i gang med hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, skal du have bestået fagene: Elektriker 1: •Matematik på E-niveau •Dansk på E-niveau •Fysik på E-niveau •Uddannelsesspecifikke fag Elektriker trin 2: •Matematik på D-niveau •Dansk på E-niveau •Fysik på E-niveau •Uddannelsesspecifikke fag Du skal desuden have taget et eller flere certifikater.
Som elektriker arbejder du med strøm, hvilket kan være farligt, og det kræver både stor viden, overblik og god fysik at være elektriker. Derfor lærer du en del om regler for området og om arbejdsmiljø.